top of page

Gympies gymnasten bereiden zich voor op eigen GymnovaCup

Persbericht van 18 oktober 2021 - door Rudi Vandessel

De record prijzenpot van 10.000 euro die de Gympies GymnovaCup dit jaar in petto heeft, leidt tot een ongeziene interesse van gymnasten uit het buitenland. Niet minder dan 19 ploegen uit 14 landen zakken op 13 en 14 november naar Keerbergen af. Maar ook voor de gymnasten uit eigen huis is de GymnovaCup een ideale gelegenheid om wedstrijdervaring op te doen. 17 turnsters van de Gympies zullen in de verschillende competities te zien zijn.


Op zaterdagvoormiddag nemen Fleur Leeman en Sien Ghekiere deel aan de internationale wedstrijd van de Youngsters. In de namiddag komen Sofie Broeckx en Yléa Tollet aan de bak, respectievelijk bij de Juniors en de Seniors. De apotheose van deze wedstrijden komt zondagnamiddag; dan nemen de acht beste gymnasten het tegen elkaar op in een rechtstreeks duel aan elk toestel: grond, balk, brug en sprong.


Wie de meeste Gympies-gymnasten aan het werk wil zien, moet zondagvoormiddag naar de Keerbergse sporthal komen. Dan heeft de Youth Cup plaats, de Belgische wedstrijd voor de jongeren. Vijf clubs met in totaal een dertigtal gymnasten zullen deelnemen in vier categorieën: Starters (°2015), Kids 1 (°2014), Kids 2 (°2013) en Teens (°2009, 2010, 2011). Voor de Gympies Keerbergen zullen 13 meisjes aantreden. Voor een tiental onder hen wordt het extra spannend. De GymnovaCup wordt immers hun eerste wedstrijd.

“Eindelijk worden ze beloond voor hun maandenlange inzet tijdens de training. Door het wegvallen van de GymnovaCup in 2020 hebben ze wel erg lang moeten wachten om aan een wedstrijd deel te nemen,” aldus voorzitster Ilse De Smedt.


De jonge gymnasten hopen stiekem om ooit geselecteerd te worden voor een gerenommeerde internationale wedstrijd, misschien wel op de Olympische Spelen. Dat dit niet helemaal ijdele hoop is, bewijst de recente geschiedenis. In het verleden kreeg de Gympies GymnovaCup immers echte toppers over de vloer. Onder meer Nina Derwael (Olympisch kampioene aan de brug) en Melania Dos Santos (Europees kampioene allround) namen in de eerste jaren van hun gymcarrière aan de GymnovaCup deel.


Ook drie gymnasten uit de eigen club hebben het internationaal ver geschopt. Zij blikken vol goede herinneringen op de GymnocaCup terug.

Rune Hermans, sinds 2019 meter van de GymnovaCup, was vele jaren een vaste waarde in de nationale gymploeg en nam samen met o.m. Nina Derwael deel aan de Olympische Spelen in Rio in 2016. Rune nam drie keer deel aan de GymnovaCup en won er verschillende prijzen. In 2018 zette ze een punt achter haar turncarrière om zich te concentreren op haar studies ergotherapie aan Hogeschool Gent. “De GGC was één van mijn eerste internationale wedstrijden en een goede gelegenheid om in eigen club ervaring op te doen,” herinnert Rune zich.


Ook Lisa Vaelen, die dit jaar met team Belgym nog schitterde op de Olympische Spelen in Tokio, was een vaste waarde op de GymnovaCup. Zij nam zeven keer aan de Keerbergse wedstrijd deel en behaalde er verschillende prijzen. “Het was de wedstrijd waar ik elk jaar opnieuw naar uitkeek, de wedstrijd waar ik als beginnende gymnaste telkens weer meer ervaring kon opdoen,” aldus Lisa. Of ze dit jaar op de GymnovaCup zal kunnen aanwezig zijn, is nog niet zeker. De kans bestaat immers dat ze zelf aan een wedstrijd in het buitenland moet deelnemen.


Margo Van Linden, die vijf keer aan de GymnovaCup deelnam en in 2019 nog goud in de brugfinale en brons in de allround finale behaalde, bevestigt de unieke sfeer en ook het belang van de Keerbergse wedstrijd: “De GGC is een wedstrijd waar ik veel vertrouwen en ervaring opdeed voor de volgende internationale wedstrijden. Voor eigen publiek turnen was leuk en maakte het ook wel spannend,” herinnert Margo zich. Zij is nu student-atleet aan de Universiteit van Western Michigan (VS), waar ze haar studies Voeding-dieetleer met haar gymcarrière kan combineren. Ze mag voor haar universiteit uitkomen in een competitie tussen de verschillende Amerikaanse universiteiten.


Gympies GymnovaCup op 13 en 14 november 2021 in de Gemeentelijke sporthal, Putsebaan103, Keerbergen.

Tickets kosten 8 euro voor één dag, 15 euro voor het weekend.

Info: www.gympies.be/gymnovacup

147 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page