top of page

GGC....aftellen!


Persbericht van 5 november 2021 - door Rudi Vandessel


Op 13 en 14 november 2021 wordt Keerbergen weer het centrum van de internationale gymwereld. Dan organiseert gymclub De Gympies zijn GymnovaCup in de Sporthal van Keerbergen. De Gympies verwelkomt 90 gymnasten uit 17 teams van 15 verschillende landen. Uit de eigen club treden 22 gymnasten aan. Deze elfde editie is onderworpen aan een aantal Covid-maatregelen. Wie de wedstrijdhal wil betreden, zal bij de ingang zijn Covid Safe Ticket moeten tonen. In de inkomhal en de gemeenschappelijke ruimten van het gebouw geldt de mondmaskerplicht. Op het programma staan verschillende wedstijden in verschillende leeftijdscategorieën.

Op zaterdag vindt er vanaf 9.30 uur een internationale wedstrijd voor youngsters vanaf 13 jaar. Om 13.30 uur nemen de juniors vanaf 15 jaar het tegen elkaar op. Vanaf 17.30 uur zijn de seniors vanaf 16 jaar aan de beurt. Op zondagvoormiddag vanaf 10 uur vindt de Youth Cup, de Belgische wedstrijd voor jongeren, plaats. Vijf clubs met in totaal een dertigtal gymnasten zullen deelnemen in vier categorieën: Starters, Kids 1, Kids 2 en Teens. Voor de Gympies Keerbergen treden twaalf meisjes aan. In de internationale wedstrijd komen vier Gympies-gymnasten aan de bak. De apotheose komt op zondagnamiddag vanaf 14 uur. Dan nemen de tien beste gymnasten uit het internationaal toernooi het tegen elkaar op in een rechtstreeks duel aan elk toestel. Het wedstrijdweekend wordt afgesloten met een optreden van het Gympies-Demoteam.

Wedstrijdhonger

Alle gymnasten zijn meisjes. De wedstrijden kaderen in de AGD-competitie (Artistieke Gymnastiek Dames), een Olympische discipline waarbij aan vier toestellen wordt geturnd: mat, sprong, balk en brug. De gymnasten komen dit jaar uit België, Canada, Duitsland, Finland, IJsland, Italië, Luxemburg, Letland, Malta, Nederland, Zweden en Zwitserland. Buitenlandse supporters kunnen de wedstrijden volgen via streaming. “Het succes van deze editie is ongetwijfeld te danken aan de ‘honger’ naar wedstrijden na de maandenlange periode waarin er geen competitie mogelijk was,” verklaart Gympies-voorzitster Ilse De Smedt. “Ook de groeiende reputatie van onze wedstrijd in het buitenland en het hoge prijzengeld zijn daar wellicht niet vreemd aan.”


Gymnova, het Franse bedrijf van turnmateriaal dat van bij de start zijn schouders onder de Keerbergse wedstrijd zet, wil een Europees circuit van internationale wedstrijden opzetten om opkomend gymtalent te promoten. Het bedrijf koos de Gympies GymnovaCup, samen met de gerenommeerde wedstrijd Elite Gym Massilia in Marseille, uit als start van dit project. Gymnova kent 3.750 euro prijzengeld toe aan de jongerenranking. Samen met het prijzengeld van de trouwe sponsors Delaware, een internationale speler op het vlak van IT services, ingenieurs- en stabilititeitsbureau Stabilogics, glasbedrijf Inpro en de leverancier van gymmateriaal Eurogym levert dit een record prijzenpot van 10.000 euro op.

Lokale verankering

De GymnovaCup heeft niet alleen internationale uitstraling. Ook de lokale verankering van het event en de samenwerking met lokale partners wordt elk jaar groter. Zo werd het event zeer positief onthaald door de serviceclub Rotary Golf Keerbergen, met enkele nieuwe partnerships tot gevolg. Ook het lokale bestuur en de Vlaamse overheid betuigen hun steun aan dit evenement. De wedstrijd werd door de Vlaamse overheid gesubsidieerd als ‘bovenlokaal sportevenement met een competitief karakter’, na positief advies van Vlaams minister van Sport Ben Weyts. De gemeente Keerbergen zorgt voor een aandenken voor elke deelnemer en schenkt de bekers en de medailles voor de winnaars.

De organisatie hoopt vooral om de gymsport bekend te maken bij een breed publiek en jongeren te inspireren en aan te zetten tot sport. Alle Keerbergse scholen werden uitgenodigd om vrijdag gratis de podiumtraining bij te wonen. Dan oefenen de gymnasten in de wedstrijdhal op de toestellen in de wedstrijdsetting. Er worden 200 leerlingen verwacht.

Toppers

“In het verleden kreeg de Gympies GymnovaCup reeds echte toppers over de vloer. Ex-deelnemers die het gemaakt hebben zijn onder andere Nina Derwael, olympisch kampioene aan de brug, Melanie Dos Santos, meervoudig Frans kampioene die ook schitterde op de recente Olympische Spelen en de Europees kampioene Zsofia Kovacs uit Hongarije. Ook verschillende ‘eigen’ gymnasten van De Gympies kunnen een schitterend internationaal palmares voorleggen. De bekendste boegbeelden zijn ongetwijfeld Rune Hermans en Lisa Vaelen die deelnamen aan de Olympische Spelen in Rio 2016 en Tokio 2021. Rune Hermans is meter van de Gympies GymnovaCup.

Voor de gymnasten uit de eigen club is de GymnovaCup een unieke gelegenheid om internationale wedstrijdervaring op te doen. Een wedstrijd voor eigen publiek stimuleert hen nog meer om hun beste beentje voor te zetten. De competitie is overigens niet het enige doel van deze organisatie. Voor de meisjes met 16 verschillende nationaliteiten is dit ongetwijfeld ook een gelegenheid tot culturele uitwisseling. Ze verblijven in hotels in Rijmenam en Mechelen of in gastgezinnen in Keerbergen en de onmiddellijke omgeving. De ‘dinner and dance’ waarmee de GymnovaCup traditioneel wordt afgesloten, is een verbroederingsfeest tussen de deelnemers en de medewerkers.

Winactie

Tijdens deze editie zijn het niet alleen de gymnasten die in de prijzen kunnen vallen. Ook de toeschouwers maken kans op een mooie prijs. Tijdens de twee wedstrijddagen loopt een ‘winactie’ waaraan drie prijzen gekoppeld zijn: de eerste prijs is een weekverblijf voor twee personen in een gloednieuw appartement van Second Home Spanje aan de Spaanse Costa Blanca, ter waarde van 975 euro, vliegtuigreis inbegrepen. Verder is er een luxe geurkaars te winnen (waarde 279 euro), geschonken door Bloembinderij Beau Terra uit Keerbergen, die ook verantwoordelijk is voor de inkleding van de wedstrijdhal. De derde prijs is een verblijf van één nacht inclusief ontbijt (waarde 125 euro) in Novotel Mechelen, waar zeven delegaties verblijven. Lotjes kosten vijf euro en worden tijdens het volledige weekend verkocht. Wie een prijs in de wacht wil slepen, moet wel aanwezig zijn tijdens de trekking op zondagnamiddag. Gympies GymnovaCup op 13 en 14 november 2021 in de Gemeentelijke sporthal, Putsebaan 103, Keerbergen. Tickets: 8 euro voor één dag, 15 euro voor het weekend, zijn vooraf te koop via www.gymnovacup.eu of op de dag zelf aan de kassa (cash te betalen). Kinderen tussen drie en twaalf jaar betalen halve prijs, wie jonger is dan drie jaar komt er gratis in.

107 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page