17 februari 2013

Jelle @ Woga Classic 2013

Zaterdag 16 februari 2013: een memorabele datum voor onze club en een dag die bij Jelle Beullens nog lang in het geheugen gegrift zal staan... De plas oversteken om in de States deel te nemen aan een turnwedstrijd is sowieso al een grote belevenis. Als dat dan nog op uitnodiging is van het gerenommeerde trainingscentrum WOGA van de Liukin's in Dallas, dan betekent dat nog zoveel meer...!

En toch...De euforie over ons Amerikaans avontuur werd in de aanloop naar de wedstrijd nog danig getemperd. Drie dagen voor vertrek liep Jelle op training een kwetsuur op aan de ellenboog. Even zag het er zelfs naar uit dat de vluchten geannuleerd mochten worden... Een dag voor het geplande vertrek nog in allerijl een grondige medische check-up bij de orthopedische chirurg van de Sportdienst van het UZA. Opluchting alom toen de artsen groen licht gaven voor deelname aan de wedstrijd.... zij het met een sterk aangepast programma en slechts aan drie toestellen (sprong, balk en mat).

Dinsdagochtend vertrok Jelle dan onder begeleiding van haar 2 coaches, Geert Verstreken en Iouri Kiritchenko, richting Amerika. De eerste dagen werd het thuisfront overstelpt door uitbundige berichten over de gigantische turninfrastructuren, de prachtige verblijven, de onvoorstelbare gastvrijheid van de Amerikanen enzovoort. Eens de jetlag een beetje verteerd was, kon er voorzichtig geprobeerd worden wat te trainen. Stilaan voelden we aan de berichten dat de nervositeit steeg - door pijn aan de ellenboog kon er niet echt voluit getraind worden, verre van een ideale voorbereiding op zo'n groot tornooi.

De podiumtraining kon de bezorgdheid niet wegnemen, integendeel. Een balkoefening met liefst 4 vallen liet het ergste vrezen... Afwachten ook hoe Jelle op de wedstrijdomstandigheden zou reageren: ze moest het als enige Belgische opnemen tegen toppers uit Amerika, Engeland, Rusland en Oekraïne, in een gigantisch stadion met een toeschouwersaantal, waarvan wij alleen maar kunnen dromen.... Zou ze de stress de baas kunnen blijven in die omstandigheden?

Zaterdag om 18u30 lokale tijd was het dan zover: 16 gymnasten uit Amerika, Engeland, Rusland, Oekraïne én België nemen het tegen elkaar op in de Elite Session. Aan het thuisfront nagelbijtend wachten op nieuws via twitter, facebook, skype, mail, sms .... (lang leven de technologie!). Dan sijpelen de eerste berichten binnen... voorzichtig positief: 'sprong ok' - oef! Op naar balk dan, sowieso een toestel dat onze zenuwen zwaar op de proef stelt. En dan volgt een verlossend bericht: 'balk heel goed - geen enkele val - stabiel geturnd'. Een zucht van opluchting bij de supporters. Blijkbaar heeft Jelle zich toch niet laten intimideren door de omstandigheden. Het laatste toestel, mat, verloopt ook vrij goed, zij het met één val. Al bij al zeer goed geturnd, alle omstandigheden en de moeilijke voorbereiding in acht genomen.

Na de wedstrijd volgde nog een fotosessie met Olympisch Kampioen Nastia Liukin - die foto's zijn nog niet tot bij ons geraakt, maar hou onze Facebook in de gaten...

Zondag en maandag staat er nog wat sightseeing en een afscheidsfeest op het programma. Dinsdagochtend om 8u landen Jelle, Geert en Iouri in Zaventem - we zijn benieuwd naar hun verhalen!

Op onze Facebookpagina vind je alvast heel wat foto's en filmpjes terug.

Share