19-20 april 2014

Jelle en Rune met nationale ploeg naar Frankrijk

Van 17 tot 20 april 2014 gaat in Avoine de interland AGD Frankrijk-Belgie-Roemenië door. Deze interland is voor zowel junioren als senioren & geldt als laatste voorbereiding op het EK in Sofia. Rune en Jelle vertegenwoordigen ons landje in de juniorenwedstrijd, die plaatsvindt op zaterdag 19 april, van 15-17h.

Rune en Jelle behaalden een knappe tweede plaats in het ploegenklassement.

Een verslag van de delegatie:

Veel nationale teams dromen er van wedstrijden te kunnen turnen tegen de gymnasten van de turntoplanden zoals Roemenië.
Er bestond er voor onze nationale ploeg, o.l.v. headcoach Yves Kieffer, dan ook geen twijfel over om op deze uitnodiging in te gaan. Een voorbereidende competitie turnen met ook Frankrijk geeft alvast een idee van de progressies die de meisjes maakten en met welke ambities ze richting EK kunnen trekken.

Roemenië wint seniorcompetitie
Op het programma stond de teamcompetitie in de formule 5-3-3, dit betekent dat 5 gymnasten mogen deel uitmaken van een een team, 3 gymnasten mogen per toestel opgesteld worden en de resultaten van de 3 gymnasten komen in aanmerking voor de eindrangschikking.
En het werd een mooie competitie. Het Roemeense team met ondermeer Larissa Iordache is duidelijk in bloedvorm en wil in Sofia gaan voor de Europese titel. Met 172.600 punten wonnen ze de competitie. Larissa turnde aan de vier toestellen en haalde de topscore van 59.200 punten. De andere punten werde verzameld door Andreea Munteanu, Diana Bulimar en Stefania Stanila. Bij de Franse ploeg turnde geen enkele gymnast op de 4 toestellen maar werden de scores verzameld door de 5 gymnasten op verschillende toestellen. Het team met o.m. Marine Brevet en Youna Dufournet lijkt voor de Belgische gymnasten wel een te kloppen team op het EK. Ze eindigden op de tweede plaats met 163.800 punten, minder dan een punt van het Belgische team (162,950 punten) dat voor alle toestellen de 3 toppers van het WK in Antwerpen inzette: Gaelle Mys (OTV Nazareth), Lisa Verschueren en Laura Waem (beide Sportiva Sint-Gillis-Waas). Dorien Motten (Turnkring Bilzen vzw) en Lin Versonnen (Kon. Turnkring Lyra Lier) turnden enkel een individuele wedstrijd.

Zowel Lisa, Laura als Gaelle maakten minder grote fouten dan op het BK een paar weken geleden en gaven blijk van een beter wedstrijdritme. Jammer van de onverwachte val van Gaelle op brug. Aangezien er nog op een oude versie van de vloer geturnd werd, pasten de coachen de vloerreeksen ook wat aan. De meisjes moesten hiervoor ook minstens 1 punt inleveren.
Individueel was Laura Waem deze keer de beste Belgische turnster. Ze haalde de 4de plaats met een totaalscore van 54,750 punten. Gaelle volgt op de 5de plaats met 54,250 punten. Belgische kampioene Lisa Verschueren plaatste zich 7de met 53,950 punten. Op een paar weken voor het EK ziet de prognose er goed uit. Het team heeft nog enkele weken om de laatste foutjes weg te werken. De teamfinale (8 beste landenteams) halen ligt binnen de mogelijkheden van dit team. We duimen voor hen!

Belgische junioren eindigen 2de
Waar de Belgische senioren net niet in slaagden deden de junioren wel. Ze plaatsten zich in de teamrangschikking op de 2de plaats met 161,950 punten na Roemenië (164,05 punten). Frankrijk eindigde 3de met 159,450 punten.
Bij de junioren geldt de formule 5-4-3, wat betekent dat er 4 gymnasten per toestel turnen en de 3 beste scores per toestel in aanmerking genomen worden voor het eindresultaat. Een foutje van een van de teamleden wordt hier niet zo zwaar bestraft als bij de senioren.

Het mooie teamresultaat werd bij elkaar geturnd door Jelle Beulens (De Gympies Keerbergen), Nina Derwael (TK Sta Paraat-P.H.H. Hasselt vzw), Rune Hermans (Gym Haacht), Axelle Klinckaert (GymMAX vzw) en Cindy Vandenhole (Vaste Vuist Lauwe).
Individueel was het Rune Hermans die voor de beste Belgische prestatie zorgde. Met 53,400 punten plaatste ze zich op de 4de plaats, net naast het erepodium. Nathalie Wuytack (GymMAX vzw) en Emma Medina Severino (Sportiva Sint-Gillis-Waas) turnden buiten competitie een mooi parcours.
Ook voor onze junioren was het hele ervaring om met topploegen als Frankrijk en Roemenië een wedstrijd te turnen. Ook zij ambiëren een plaats in de teamfinale. Hier en daar nog wat sleutelen aan de oefeningen en we gaan op EK ongetwijfeld naar een mooi resultaat!

Meer info over de organisatie vind je hier.

Share