7-8 juni 2014

Hoog niveau op de Gympies-GymnovaCup

Het was bakken en braden afgelopen weekend in de Keerbergse sporthal, en toch loonde het de moeite om de tropische temperaturen te trotseren. De vijfde editie van de internationale turnwedstrijd Gympies-GymnovaCup haalde op sportief vlak een nooit eerder gezien niveau.

Met 14 teams uit 10 landen op de affiche en een 50-tal buitenlandse gymnasten mocht er weer heel wat turnspektakel verwacht worden. En of die verwachtingen werden ingelost!

Het Zwitserse team RLZ Niederlenz zette als vanouds topprestaties neer en ging net als vorige edities met een pak prijzengeld naar huis. De Nederlandse topploeg FlikFlak 's Hertogenbosch bracht enkele meisjes mee die enkele weken geleden nog schitterden op het Europees Kampioenschap in Sofia: Dana De Groot en Tisha Volleman. Ook zij sleepten individueel podiumplaatsen in de wacht. Het feit dat deze Europese toppers in het ploegenklassement ‘slechts’ op een derde plaats strandden, zegt iets over de tegenstand die ze het hoofd moesten bieden....

Het ploegenklassement werd gewonnen door de Franse topploeg, "Pôles de France St Etienne/Marseille" met Melanie Dos Santos en Juliette Bossu als grote uitschieters. Beide meisjes sleepten nog verschillende podiumplaatsen in de wacht tijdens de toestelfinales op zondag. Twee namen die we ongetwijfeld nog zullen horen vallen tijdens de komende wereldkampioenschappen en de Olympische Spelen in 2016! Ook de Zweedse ploeg en het Tsjechische team Ostrava, allebei nieuwkomers op de GymnovaCup, lieten verrassende resultaten optekenen.

De internationale juryleden waren het erover eens dat het wedstrijdniveau ongekend hoog was. De Franse delegatie noemde de Gympies-GymnovaCup "de best georganiseerde wedstrijd van Europa op clubniveau” en liet meteen weten volgende editie opnieuw van de partij te willen zijn. Een opsteker voor de organiserende club en alle medewerkers die dit evenement als vrijwilligers organiseren.

De Belgen

Liefst 24 Belgische gymnasten schreven zich in voor de internationale wedstrijden, en ook dat is een record! Voor het eerst stuurde ook de GymnastiekFederatie Vlaanderen een ploeg van het Topsportcentrum in Gent. “En dat bewijst toch dat de Gympies-GymnovaCup op een paar jaar tijd is uitgegroeid tot een tornooi dat wordt erkend als een sportief waardevol evenement."

De meisjes van De Gympies Keerbergen hielden verrassend goed stand tussen deze internationale toppers. Imke Wolthuizen (°2002) slaagde er zelfs in om als jongste in de categorie van de Juniors (°2001, °2000, °1999) de beste Belgische prestatie neer te zetten en alle Belgische topsportgymnasten achter zich te laten met een knappe 7e plaats in het eindklassement. Marthe Hoskens eindigde 13e en Sofie Van Den Borre 16e.

Bij de Youngsters (°2003, °2002, °2001) was de beste plaats weggelegd voor Ines Gilson. Zij eindigde als derde Belgische, op een mooie 9e plaats. Fien Vandeberg eindigde 11e, Deana Decondé 12e, Margaux Daveloose 16e en Cato Fleurackers 36e na een onfortuinlijke nulsprong.

In het ploegenklassement eindigde De Gympies Keerbergen op een mooie 5e plaats, als eerste Belgische ploeg!

Zondagvoormiddag werd in de rand van deze internationale competitie ook een Belgische wedstrijd voor de jongere gymnasten georganiseerd. Naast een bronzen plak voor Hanne Evens en Lieze Verstreken en zilver voor Lenka D'Hondt in hun leeftijdscategorie, won De Gympies Keerbergen ook nog goud als ploeg.

Internationale uitwisseling

Mooie resultaten, maar de Gympies-GymnovaCup is meer dan een sportevenement. De 50 buitenlandse gymnasten verbleven 3 dagen bij gastgezinnen in en rond Keerbergen. Zowel voor de gastgezinnen als voor de buitenlandse meisjes een verrijkende ervaring. Voor de Franse, maar ook de Zweedse en Italiaanse meisjes meldden zich zelfs gastgezinnen met ‘native speakers’. "De Finse meisjes waren er vorig jaar ook en hebben een heel jaar lang contact gehouden met hun gastgezin, met dank aan de sociale media waardoor dat toch allemaal makkelijker gaat. Met Kerstmis vielen er zelfs Finse cadeautjes in de bus bij het gastgezin. Het was dan ook een hartverwarmend weerzien voor hen!”.

Zondagavond werd er afgesloten met een groot afscheidsfeest voor alle internationale delegaties, medewerkers en gastgezinnen. Prachtige sfeer en een volwaardige afsluiter van een topweekend!

De wedstrijdresultaten kan je hier in detail bekijken.

Share