5 april 2014

Gympies absolute top op Belgisch Kampioenschap!

Het Belgisch Kampioenschap was een echt feest voor onze club - al jaren slagen we erin om in de 5 leeftijdscategorieën 1 of 2 Belgische titels en meerdere medailles in de wacht te slepen. 2014 gaat de boeken in als een absoluut recordjaar: 2 Belgische titels, 2 keer zilver en 2 keer brons - van de 15 medailles die er te verdelen waren, zijn er 4 naar Wallonië gegaan en 12 naar Vlaanderen (1 ex-aequo). Van de 12 Vlaamse medailles waren er 6 voor de Gympies Keerbergen. Cijfers die spreken...

Zaterdag 5 april was het dan zover... het hoogtepunt van het wedstrijdseizoen voor de meisjes AGD (artistieke gymnastiek). Na de medailleoogst op de provinciale en Vlaamse Kampioenschappen waren de verwachtingen hooggespannen. Zouden de meisjes hun favorietenrol waarmaken of misschien bezwijken onder de druk? In elk geval waren de supporters massaal aanwezig... een leuke, ontspannen, maar toch ook geladen sfeer op de tribunes: bedankt supporters!

In de jongste leeftijdscategorie, Miniemen 1A (°2003), werd onze club vertegenwoordigd door Cato Fleurackers en Fien Vandeberg. Ook Margaux Daveloose was geselecteerd voor het Belgisch maar moest in laatste instantie forfait geven wegens een lichte kwetsuur. Voor Fien en Cato was het de allereerste keer dat ze konden deelnemen aan een Belgisch Kampioenschap.... spannend! Cato heeft nu al een indrukwekkend palmares op haar naam: al 2 jaar op rij zowel Brabants Kampioen als Vlaams Kampioen, en ook internationaal al enkele prijzen in de wacht gesleept. De Belgische titel zou een mooie aanvulling zijn dat lijstje. Het beloofde echter een spannende strijd te worden, want op basis van de Vlaamse kampioenschappen wisten we dat zeker 5 meisjes in aanmerking kwamen voor de Belgische titel. En de wedstrijd was ongemeen spannend... de eerste 2 rotaties verliepen zoals verwacht, en vooral Fien was verrassend sterk bezig (als 9e op het Vlaams Kampioenschap was zij een outsider voor de titel). In de derde rotatie aan balk ging het bijna mis voor Cato. Groot evenwichtsverlies en maar net een val vermeden bij de opsprong... Verrassing van formaat: na drie rotaties Fien aan kop van het klassement! In de vierde en laatste rotatie, de matoefening, sprong Cato nog over Fien. Resultaat: Cato Belgisch Kampioen 2014 bij de Miniemen 1A en Zilver voor Fien Vandeberg. Een schitterend 'Belgisch' debuut!

In de categorie Miniemen 2A (°2002) was het uitkijken naar de prestaties van Ines Gilson (Brabants Kampioen 2014), Imke Wolthuizen (Vlaams Kampioen 2014 en Belgisch Kampioen 2013) en Deana De Condé (Vlaams Kampioen 2013). Ook in deze categorie was alles mogelijk: in de provinciale voorronden was al gebleken dat de meisjes van Sta Paraat Hasselt geduchte concurrenten waren voor de Vlaamse en Belgische titel. De Vlaamse titel werd uiteindelijk gewonnen door Imke Wolthuizen, maar de Limburgse meisjes zouden zeker revanche proberen te halen op het Belgisch.... Daarnaast was het ook uitkijken naar de concurrentie uit het zuiden van ons landje. Ook hier dus weer een spannende strijd! Maar de Gympies-girls hielden het hoofd koel en legden een vlekkeloos parcours af. Deana De Condé leek dit seizoen wat minder goed op dreef, maar zette op het Belgisch de puntjes op de i: met 46,800 de hoogste score en dus Belgisch Kampioen 2014! Veel respect ook voor Imke die sinds vrijdag met darmproblemen kampte, maar toch weer een ijzersterke wedstrijd neerzette. Goed voor een gedeelde derde plaats met de Waalse Vanina Vallée. Zilver was voor een Waals meisje, en Ines (4e op het Vlaams) eindigde knap 6e op het Belgisch Kampioenschap.

Dat Wallonië aan een opmars bezig is, bleek duidelijk bij de Beloften A (°2001). In deze categorie werd De Gympies vertegenwoordigd door Sofie Van Den Borre en Marthe Hoskens die respectievelijk 7e en 8e werden. Knap resultaat in een sterk deelnemersveld. Zij moesten het immers opnemen tegen de meisjes van het topsportcentrum van Gent. Verrassend genoeg kwam de sterkste concurrentie niet uit Gent, maar uit Wallonië: Goud en Zilver werden gewonnen door 2 Waalse meisjes.

En tot slot waren de zenuwen bijzonder hoog gespannen voor Rune Hermans en Jelle Beullens bij de Juniors. Een wedstrijd van hoog niveau, en vooral van groot belang: want hier werd niet alleen gestreden voor een Belgische titel, maar ook voor een ticket naar het EK dat in mei in Sofia (Bulgarije) plaatsvindt. De ranking op het Belgisch Kampioenschap zou immers beslissend zijn voor de selectie van de vier meisjes die ons land op het EK mogen vertegenwoordigen. Rune is al een tijdje bijzonder sterk bezig. Ze zette de hoogste Belgische score neer op Gymnix in Canada en op een testwedstrijd in Gent. Zij startte dan ook als topfavoriet voor de Belgische titel. Met een geweldig mooie matoefening startte ze meteen ook heel sterk. Maar de concurrentie was groot, en vooral Axelle Klinckaert legde Rune het vuur aan de schenen. Aan de brug liep het voor Rune deze keer iets minder vlot dan anders, en aan balk zorgde een val voor puntenverlies. Uiteindelijk moest ze nipt, met een verschil van anderhalve tiende, de duimen leggen voor Axelle. Ook Jelle turnde een uitstekende wedstrijd, geen enkele val, een mooie nieuwe matoefening en een score die aanleunt bij haar oude niveau: 51,850. Goed voor Brons en samen met Rune op weg naar het EK!

Bérengère Fransolet (Belgisch Kampioen 2013) herstelt van een blessure en kon haar kansen niet verdedigen bij de Seniors. Ook zij is in de running voor het EK in mei.

Het Belgisch Kampioenschap was een echt feest voor onze club - al jaren slagen we erin om in de 5 leeftijdscategorieën 1 of 2 Belgische titels en meerdere medailles in de wacht te slepen. 2014 gaat de boeken in als een absoluut recordjaar: 2 Belgische titels, 2 keer zilver en 2 keer brons - van de 15 medailles die er te verdelen waren, zijn er 4 naar Wallonië gegaan en 12 naar Vlaanderen. Van de 12 Vlaamse medailles waren er 6 voor de Gympies Keerbergen. Cijfers die spreken...

Share