14-15 mei 2016

Gympies scoren op eigen GymnovaCup

De zevende editie van de internationale turnwedstrijd in Keerbergen loste opnieuw de hoge verwachtingen in, met een nagenoeg vlekkeloze organisatie en sportief gezien een hoog niveau. Grote verrassing waren de resultaten van de eigen gymnasten, die 4 medailles binnenrijfden op de internationale wedstrijden.

Deze editie telde dubbel zoveel deelnemers als de vorige, met als nieuwkomers de Deense gymnastiekfederatie, het Franse topsportcentrum uit Marseille, een Roemeense club en een nieuwe Italiaanse club. In totaal waren er 13 landen, goed voor 64 buitenlandse gymnasten.

Vier medailles voor de meisjes uit Keerbergen

Het Spaanse team van Egiba was net als vorig jaar ijzersterk en won het goud in het ploegenklassement. Ook de Deense federatie en East-Londen kaapten meerdere podiumplaatsen weg. Verrassend was toch hoe goed de meisjes uit Keerbergen niet alleen standhielden tussen dit hoge niveau, maar zelfs 4 podiumplaatsen binnenhaalden: Lisa Vaelen won Goud in het algemeen klassement van de Youngsters, Cato Fleurackers won Brons in de toestelfinale Balk, Fien Vandeberg won Goud in de toestelfinale Brug en in het ploegenklassement won De Gympies Keerbergen nog eens de Zilveren plak.

Opvolging verzekerd

Zondagvoormiddag werd in de rand van deze internationale competitie ook een Belgische wedstrijd voor de jongere gymnasten georganiseerd. Ook daar toonden de Gympies zich ijzersterk. Met winst in alle ploegenklassementen, goud in drie van de vier leeftijdscategorieën (Sien Ghekiere, Louise Van Eygen, Brehanca Gouldbourne), zilver (Katrijn Van Der Beek) in de vierde leeftijdscategorie en tot slot nog een bronzen plak voor Janne Vos was De Gympies Keerbergen duidelijk de sterkste Belgische club.

Internationale uitwisseling

Mooie resultaten, maar de Gympies-GymnovaCup is meer dan een sportevenement. De 64 buitenlandse gymnasten verbleven 3 dagen bij gastgezinnen in en rond Keerbergen. Zowel voor de gastgezinnen als voor de buitenlandse meisjes een verrijkende ervaring. Op zondagvoormiddag werd voor de buitenlandse delegaties een toeristische uitstap naar Mechelen georganiseerd, wat op veel bijval kon rekenen.

Zondagavond werd er traditioneel afgesloten met een groot afscheidsfeest in GC Den Bussel voor alle internationale delegaties, medewerkers en gastgezinnen. Prachtige sfeer en een volwaardige afsluiter van een topweekend!

Organisatie

“Ook al is er na 6 edities al een zekere routine opgebouwd, het blijft toch elke keer weer een grote uitdaging om dit evenement in goede banen te leiden, te meer omdat de volledige organisatie uitsluitend op vrijwilligerswerk draait.” Een 8-koppige werkgroep start al maanden vooraf met allerlei voorbereidingen. Daarnaast zijn enkele tientallen vrijwilligers 5 volle dagen aan het werk, met de inrichting van de wedstrijdzaal, de organisatie van de podiumtraining en de verschillende wedstrijden, catering, transport, opvang van de buitenlandse delegaties, enzovoort.

“De buitenlandse delegaties hadden vooral lof voor de live streaming en het live scoreboard. Die werden in hun thuisland druk bekeken door de supporters, maar ook hier ter plaatse door de deelnemers zelf om hun eigen werk te herbekijken. De live streams zijn trouwens nog steeds te bekijken (hier). “Vorig jaar telden we bij de eerste live streaming een 2.000-tal views, dat aantal is dit jaar liefst verviervoudigd, met kijkers tot in Canada en de Verenigde Staten.”

Ook de wedstrijdhal was tijdens alle wedstrijden goed gevuld. “Ook daar zien we een stijgende trend, al zat het mindere weer ons ook wel mee.” De vip-ruimte was deze editie dubbel zo groot, maar steeds goed gevuld, met dank aan enkele nieuwe sponsors die de GymnovaCup ontdekt hebben. “Die sponsors zijn toch van vitaal belang om dit evenement te kunnen organiseren. Zij toonden zich allemaal zeer positief, dus wij kunnen al terug plannen beginnen maken voor de volgende editie, 3-4 juni 2017!”

Resultaten internationale wedstrijden: klik hier

Resultaten Belgische interclub: klik hier

Share