23-24 mei 2015

Gympies-GymnovaCup 2015

De zesde editie van de internationale turnwedstrijd in Keerbergen loste eens te meer de hoge verwachtingen in, met een nagenoeg vlekkeloze organisatie en sportief gezien een indrukwekkend niveau.

Ondanks de drukke internationale kalender is onze club er opnieuw in geslaagd om 12 teams uit 10 landen samen te brengen. "Met enkele totaal nieuwe delegaties, zoals de teams uit Hongarije, Frankrijk en Bulgarije, was het afwachten of het uitzonderlijk hoge niveau van vorige editie geëvenaard kon worden. Ook Egiba, het Spaanse team met thuisbasis in Barcelona, was een nieuwkomer op de Gympies-GymnovaCup. Maar we wisten van een eerdere ontmoeting op de Christmas Gym Cup dat deze meisjes geduchte tegenstanders zouden zijn."

Tijdens de podiumtraining lieten Frankrijk, en vooral Hongarije een verpletterende indruk na. Oefeningen met een zeer hoge moeilijkheidsgraad werden met zo'n groot gemak uitgevoerd, dat het duidelijk was dat deze meisjes aanspraak konden maken op meerdere podiumplaatsen. Helaas moest de Hongaarse Junior Zsofia Kovacs forfait geven voor de wedstrijd, na een ongelukkige landing aan Sprong tijdens de podiumtraining.

De eerste wedstrijd van het programma, de competitie tussen de Youngsters (10, 11 en 12 jaar) werd afgetekend gewonnen door de Hongaarse Csenge Molnar met een score van 50,04. Molnar is landskampioen, won een week eerder nog het internationale IAG Sportevent in Nederland en is in volle voorbereiding voor de Europese Spelen in Bakoe. Zilver was weggelegd voor een gymnaste van De Gympies Keerbergen, Cato Fleurackers. Cato, een jaar jonger dan Molnar, werd 3 jaar op rij Vlaams Kampioen, en 2 jaar op rij Belgisch Kampioen. Op de GymnovaCup bewees ze eens te meer dat ze ook internationaal haar mannetje kan staan. Het brons werd gewonnen door Ipek Bakar, van de Turkse Gymnastiekfederatie. Lisa Vaelen, de jongste Belgische deelnemer, eindigde knap 8e en ook Fien Vandeberg, die haar programma stilaan weer opbouwt na een knieblessure, liet mooie oefeningen optekenen, maar turnde geen volledige wedstrijd.

Bij de Juniors (12, 13 en 14 jaar) ging de sterke Franse delegatie aan de haal met zowel het goud als het zilver. Oréane Lechenault en Emilie Lartin worden allebei opgeleid in de Pôle Espoir van Toulon. Brons was weggelegd voor de Spaanse Laura Valero Combelle van Egiba Barcelona. Marthe Hoskens en Ines Gilson vielen net buiten de prijzen met respectievelijk een 4e en een 5e plaats, terwijl Sofie Brijse 12e eindigde.

Het ploegenklassement werd gewonnen door een gemengd team Frankrijk/België met een score van 96.450, terwijl De Gympies ook beslag legden op de tweede plaats met een score van 95.333. Derde plaats was voor Egiba Barcelona, met een eindscore van 95.000.

Aan elk toestel werden de 6 beste Juniors en 2 beste Youngsters geselecteerd voor de Toestelfinales van zondagnamiddag. De meisjes van De Gympies sleepten samen liefst 6 toestelfinales in de wacht. Marthe Hoskens, Waals kampioen 2015, zette in de allroundwedstrijd van de Juniors het beste Belgische resultaat neer en wist zich te plaatsen voor drie toestelfinales. In de finales won ze Zilver met een mooi uitgevoerde brugoefening.

Zondagvoormiddag werd in de rand van deze internationale competitie ook een Belgische wedstrijd voor de jongere gymnasten georganiseerd. Van de Gympies won Mila Van Rompay brons in de categorie Prepupillen. In de categorie Jeugd was zowel zilver als brons weggelegd voor de thuisclub, met zilver voor Lieze Verstreken en brons voor Brehanca Gouldbourne. In het ploegenklassement Pupillen/Jeugd won De Gympies Keerbergen zilver.

Internationale uitwisseling

Mooie resultaten, maar de Gympies-GymnovaCup is meer dan een sportevenement. De 40 buitenlandse gymnasten verbleven 3 dagen bij gastgezinnen in en rond Keerbergen. Zowel voor de gastgezinnen als voor de buitenlandse meisjes een verrijkende ervaring. Op zondagvoormiddag werd voor de buitenlandse delegaties een toeristische uitstap naar Mechelen georganiseerd, wat op veel bijval kon rekenen.

Zondagavond werd er traditioneel afgesloten met een groot afscheidsfeest voor alle internationale delegaties, medewerkers en gastgezinnen. Prachtige sfeer en een volwaardige afsluiter van een topweekend!

Organisatie

“Ook al is er na 5 edities al een zekere routine opgebouwd, het blijft toch elke keer weer een grote uitdaging om dit evenement in goede banen te leiden, te meer omdat de volledige organisatie uitsluitend op vrijwilligerswerk draait.” Een 8-koppige werkgroep start al maanden vooraf met allerlei voorbereidingen. Daarnaast zijn enkele tientallen vrijwilligers 5 volle dagen aan het werk, met de inrichting van de wedstrijdzaal, de organisatie van de podiumtraining en de verschillende wedstrijden, catering, transport, opvang van de buitenlandse delegaties, enzovoort.

“We proberen onze organisatie ook elk jaar verder te verbeteren. Zo hebben we tijdens deze editie de internationale wedstrijden voor het eerst live gestreamd op de website van het evenement, www.gymnovacup.eu, zodat de buitenlandse supporters de wedstrijden thuis konden volgen.” Het hoeft geen betoog dat dit zeer gesmaakt werd bij de deelnemers. De club van de Spaanse delegatie, EGIBA, had haar leden opgetrommeld om de wedstrijden samen live te volgen op een groot scherm in de club in Barcelona. “De Spaanse coach Casimiro wist even niet goed wat hem overkwam, toen hij al tijdens de opwarming berichtjes ontving van het thuisfront over de uitvoering van bepaalde oefeningen....!" De live streamings van de toestelfinale Balk en de toestelfinale Grond waren het drukst bekeken. Niet toevallig de laatste wedstrijden van het programma. Tot nog toe werd de live stream meer dan 2.000 keer bekeken, tot in Canada en Madagascar toe!

Voor de financiering van de organisatorische kosten en het prijzengeld kan de organisatie terugvallen op de steun van een aantal sponsors, en ook een aanzienlijke financiële ondersteuning van het Vlaams ministerie van Sport.

Resultaten internationale wedstrijden: klik hier

Resultaten Belgische interclub: klik hier

Share