24 april 2016

Gympies gaan Olympisch!

Al bijna 20 jaar is De Gympies Keerbergen een gevestigde waarde in het damesturnen. De afgelopen 8 jaar behaalde de club liefst 12 Belgische titels, 15 Vlaamse titels en 28 provinciale titels, over alle kampioenschappen heen liefst 95 podiumplaatsen. Cijfers die spreken.

Ook internationaal laat de club uit Keerbergen steeds meer van zich spreken. Stefanie Van Meerbeeck was het eerste talent dat internationaal potten brak: zij wist zich te selecteren voor het WK van 2007 en het EK van 2008. Het begin van een succesverhaal: Bérengère Fransolet zette een historisch resultaat neer op het EK in Brussel van 2012, met een 7e plaats individueel allround. Het beste Junior-resultaat in de Belgische geschiedenis! Jelle Beullens en Rune Hermans (aangesloten bij Gym Haacht, maar opgeleid bij De Gympies Keerbergen) behaalden diverse podiumplaatsen in Madrid, Porto, Bettembourg en op de internationale GymnovaCup in Keerbergen. Tot twee keer toe werden gymnasten uit Keerbergen persoonlijk uitgenodigd voor de internationale topwedstrijd Woga Classics in Dallas (Jelle Beullens in 2013 en Marthe Hoskens in 2016).

En afgelopen week werd een nieuw hoogtepunt bereikt: de ultieme droom, een gymnast helpen om een selectieplaats voor de Olympische Spelen af te dwingen, werd werkelijkheid. Rune Hermans (Gym Haacht) is de eerste gymnast die bij De Gympies Keerbergen werd opgeleid, die zich met de Belgische ploeg heeft kunnen plaatsen voor de Olympische Spelen. Een lang gekoesterde droom die in vervulling gaat. Rune begon als kleutertje te turnen bij de collega’s van Gym Haacht, maar werd wegens haar talent al snel doorverwezen naar het opleidingscentrum van De Gympies Keerbergen. Een samenwerking die succesvol is gebleken.

“Wij zij heel blij dat we Rune hebben kunnen helpen om haar droom te realiseren. Het scheelde trouwens een haar of onze club had 2 gymnasten kunnen afvaardigen voor de Belgische ploeg: ook Jelle Beullens stond immers dicht bij een selectie, maar sukkelt momenteel met een voetblessure, waardoor ze niet meer tijdig fit kan geraken voor Rio.”

Opvolging verzekerd

Ondertussen blijft de Keerbergse club niet op haar lauweren rusten, maar wordt er hard gewerkt om een nieuwe generatie kampioenen klaar te stomen. “Professionalisering is daarbij het sleutelwoord. Dit jaar werd de stap gezet van 1 naar 2 professionele trainers. En dat levert resultaat op.”

Afgelopen weekend won de club 2 Waalse titels en ook een podiumplaats op de Vlaamse kampioenschappen: Lenka won brons op het Vlaams kampioenschap bij de 11-jarigen, in de hoogste categorie van de 12-jarigen werd Lisa Vaelen Waals kampioen, en bij de 13-jarigen mocht Cato Fleurackers (2 jaar op rij Belgisch kampioen) het hoogste schavotje betreden. Fien Vandeberg en Margo Van Linden toonden eveneens een zeer mooie progressie, maar misten nog wat stabiliteit in hun oefeningen om op het podium te eindigen (4e en 7e plaats). Afwachten of ze de gemaakte progressie kunnen verzilveren op het Belgisch Kampioenschap dat over 2 weken in Gent plaatsvindt.

Share