13 februari 2016

Brons en Zilver voor Marthe op Woga Classic

Brons individueel allround en Zilver aan brug: 2 podiumplaatsen behalen in een wereldvermaard tornooi als Woga Classic… het is niet iedereen gegeven… een schitterend resultaat voor 14-jarig turntalent Marthe Hoskens (De Gympies)!

Woga Classic is een organisatie van het wereldvermaarde trainingscentrum WOGA (World Olympic Gymnastics Academy), opgericht en nog steeds geleid door voormalig Olympisch kampioen Valeri Liukin en bakermat van tal van Olympische kampioenen, waaronder dochter Nastia Liukin (2008), Carly Patterson (2004) en Mary Lou Retton (1984). De trainers van dit centrum zijn haast allemaal voormalige kampioenen uit Rusland, Kazachstan, Letland, Frankrijk, Roemenië en de USA, samen goed voor 57 olympische en wereldtitels!

Wereldvermaard event met topaffiche

WOGA Classic wordt al sinds 1994 georganiseerd in Texas, Dallas. En zoals alles in Amerika steevast ‘big’ is, geldt dit ook voor deze wedstrijd: niet minder dan 1.500 gymnasten strijden op verschillende locaties en in verschillende competities voor een prijzenpot van 8.000 dollar. Daarnaast staat WOGA Classic gekend als een wedstrijd waarop de toekomstige Olympische sterren het tegen elkaar opnemen, en dat was deze editie niet anders. Met op de affiche onder meer Madison Kocian, Wereldkampioen aan de Brug in 2015 en sinds 2014 lid van de Amerikaanse nationale ploeg, Alyssa Baumann, sinds 2013 lid van de Amerikaanse nationale ploeg, in 2015 Wereldkampioen in team, de legendarische Oksana Chusovitina, 6-voudig (!) Olympiër, 2 Olympische medailles en 11(!) WK-titels. Een hele eer om tussen dit rijtje te mogen staan!

Marthe Hoskens in de International Elite Session

Zaterdagnacht (19u lokale tijd) zaten heel wat Gympies-supporters aan hun beeldscherm gekluisterd om de live streaming van de International Elite Session (hoogste level) in de dr. Pepper Arena te volgen. Op het strijdtoneel: gymnasten uit Canada, Frankrijk, Japan, Mexico, Noorwegen, Trinidad en Tabago en uiteraard alle Amerikaanse topteams. En dan was er ook nog eentje uit België, Marthe Hoskens (De Gympies). Drie jaar na Jelle Beullens, was het voor de Keerbergse gymclub al de tweede keer dat een van hun pupillen persoonlijk werd uitgenodigd voor dit topevenement.

De 14-jarige Marthe volgt al enkele jaren een intensief trainingsprogramma bij De Gympies in Keerbergen, mede dankzij een zeer goede samenwerking met het Koninklijk Atheneum van Keerbergen. Ze nam al aan verschillende internationale wedstrijden deel, en is momenteel in de running voor een selectie voor het Europees Kampioenschap begin juni in Bern. De manier waarop ze zichzelf in Dallas in de kijker heeft geturnd, is alvast veelbelovend! De aanloop naar de wedstrijd liep alles behalve vlotjes, met een moeilijk verteerbare jetlag, wat pijntjes en vooral veel stress. Maar Marthe had al eerder bewezen goed te kunnen presteren onder druk, en dat bewees ze op Woga Classic eens te meer: een nagenoeg foutloze wedstrijd, geen enkele val op de vier toestellen, en een persoonlijke bestscore van 50.9 punten (jurering volgens Senior FIG). Goed voor Brons in het algemeen klassement, en Zilver aan brug. En niet te vergeten: 350 dollar prijzengeld… een schitterende ervaring, en een topresultaat!

Share